![]() |
BİLENE DANIŞ
Bilirim bilirim dersin bilene danış Danışan dağlan (hey dost) aşar mı aşar Danışmadan yola çıksa bir kişi Akıbet yolundan (hey dost) şaşar mı şaşar Câhile ırak ol kâmile yakın Bir manâ söyleyim (hey dost) darılma sakın Hasmın karıncaysa merdane takın Ummadık taş başa (hey dost) düşer mi düşer Pir Sultan Abdal'ım böyle mi olur Kişi ettiğini (hey dost) elbette bulur Yırtıcı kuşların ömrü tez olur Zararsız akbaba (hey dost) yaşar mı yaşar |
BU DÜNYANIN EVVELİNİ SORARSAN
Bu dünyanın evvelini sorarsan Allah bir Muhammet Ali'dir Ali Sen bu yolun sahibini ararsan Allah bir Muhammet Ali'dir Ali Tahtını terketti İbrahim Edhem Süleyman Nebi'ye verildi hatem Her kulun alnına yazıldı sitem Kişinin çektiği yoludur yolu Erenler öldürür yoldan şaşanı İhlas ile kaldırırlar düşeni Tarikatta her kişinin nişanı Erenler katında bellidir belli Erenler elinden dolu içildi Ol saatte kıl-ü kaiden geçildi Firdevs-i alada güller açıldı Cennet-i alanın gülüdür gülü Pir Sultan Abdal'ım ummana daldı Yenemedi kendin engine saldı Hak-i payınıza yüz süre geldi Erenlerin kemter kuludur kulu |
BU YIL BU DAĞLARIN KARI ERİMEZ
Bu yıl bu dağların karı erimez Eser bâd-ı sabâ yel bozuk bozuk Türkmen kalkıp yaylasına yürümez Yıkılmış aşiret il bozuk bozuk Kızılırmak gibi çağladım aktım El vurdum göğsümün bendini yıktım Gül yüzlü cerenin bağına çıktım Girdim bahçesine gül bozuk bozuk Elim tutmaz güllerini dermeye Dilim tutmaz hasta hâlin sormaya Dört cevabın manâsını vermeye Sazım düzen tutmaz tel bozuk bozuk Pir Sultan'ım yaratıldım kul diye Zâlim paşa elinden mi öl diye Dostum beni ısmarlamış gel diye Gideceğim amma yol bozuk bozuk |
BÜLBÜL GİBİ ZAR EYLESEM
Takdir-i ilahi budur nasibim Az vermiştir çok istemem çare ne Bu kadar nasibim budur kisibim Bülbül gibi zar eylesem çare ne Düşmanımın yaraları azmaya Dostumun hayrım şerre yazmaya Bu dünyada melül mahzun gezmeye Mahlukattan ar eylesem çare ne Bakmaz mısın viran olmuş bendime Halim malum olsun ol efendime Hançer alsam hamle kılsam kendime Kendi kendim paralasam çare ne Gam kasavet yuva yaptı sineme Kahır gömleğini eğnime Perişanlık düştü viran göynüme Türlü türlü aşk bağlasam çare ne Pir Sultan Abdal'ım çekerim çoktan Ya İlahi bizi kurtar tutsaktan Bu derdin dermanın isterim Hak'tan Halka halim arz eylesem çare ne |
BÜLBÜL NE YATARSIN KALK FÎGAN EYLE
Bülbül ne yatarsın kalk figan eyle Şakıyıp ötmenin günleri geldi Yeşil yaprak arasında gül kaldı Sevip koklamanın günleri geldi Benim yârim gelişinden bellidir Ak elleri deste deste güllüdür Bizi ziyan eden esmer tenlidir Niyaza varmanın günleri geldi Abdal Pir Sultan'ım bu dünya fâni Boz bulanık akar dağların seli Yanına almış da nazlı dilberi Doldurup içmenin günleri geldi |
ÇEKE ÇEKE
Çeke çeke ben bu dertten ölürüm Seversen Ali'yi değme yarama Ali'nin yoluna serim veririm Seversen Ali'yi değme yarama Bu yurt senin değil konar göçersin Körpe kuzulardan nasıl geçersin Ali'nin dolusun bir gün içersin Seversen Ali'yi değme yarama Ilgıt ılgıt oldu akıyor kanım Pir yoluna kurban verilir serim Benim derdim bana yeter efendim Seversen Ali'yi değme yarama Abdal Pir Sultan'ım deftere yazar Hilebaz yar ile olur mu pazar Pir melhem çalmazsa yaralar azar Seversen Ali'yi değme yarama |
ÇEKTİĞİM CEVR-Ü CEFAYI
Çektiğim cevr-ü cefayı Çekerim senden ötürü İkrar iman bir olunca Sen de çek benden ötürü İkrar imanı güderim Sensiz alemi niderim İşte geldim, uş giderim Bir tatlı dilden ötürü Severim tatlı dilleri Koklarım gonca gülleri Sararım ince belleri Gittiğim yoldan ötürü |
ÇIKARDILAR KİSVESİNİ BAŞINDAN
Çıkardılar kisvesini başından Soyuyorlar Şah'ı Merdan Ali'yi İndirdiler teneşirin üstüne Koyuyorlar Şah'ı Merdan Ali'yi Fatma Ana ağlar şol yaşın yaşın Şundan gördüm Düldül'ün kişneyişin Ol Şah'ı Merdan'ın kıbleye başın Çevirdiler Şah'ı Merdan Ali'yi Mürekkebi Zemzem ile ezdiler Üst başına Mim duasın yazdılar Kubunın da Ak Deve'ye kazdılar Gönderdiler Şah'ı Merdan Ali'yi |
ÇIKTIM YÜCESİNE SEYRAN EYLEDİM
Çıktım yücesine seyran eyledim Gönül eğlencesi küstü bulunmaz Dostlar bizden muhabbeti kaldırmış Hiçbir ikrarında ahdi bulunmaz Zülüflerin top top olmuş cığalı Rakiplerin Hak'tan olsun zevali Bir günahkar oldum doğdum doğalı Günahkar kulun dostu bulunmaz Kanı benim ile lokma yiyenler Başı canı dost yoluna koyanlar Sen ölmeden ben ölürüm diyenler Dostlarda geriye kaçtı bulunmaz |
ÇOKTAN BERİ YOLLARINI GÖZLERİM
Çoktan beri yollarını gözlerim Hatırım sormaya yâr sen mi geldin Gönlümün yemişi bağı bostanı Ayva ile turunç nar sen mi geldin Gelip şu yanımda oturan mısın Serimi sevdaya yetiren misin Ağır yüklerimi götüren misin Katar maya ile dür sen mi geldin Yüzünde benlerin hindidir hindi Bilmem melek midir arştan mı indi Bir su ver içeyim yüreğim yandı Ağustos ayında kar sen mi geldin |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:32 . |