![]() |
Ilgaz dağlarında çocuk doğurdun sen
Memende süt yoktu Karla doyurdun sen Sardın sarmaladın anam Sırtına vurdun anam anam Terketmedin karlı yolları Yolda çile çeker Şerife bacım hey Eller donmuş gözler çekilmez acı Çocuğuna değil Yurduna sancın Terketmedin karlı yolları |
Kani diherikin
Karwan diçün Tişt nema li dü Hevi ar ü dü Ü baye gerok Ji xew rakirin Birhatinen kür Çave teyi giri Leve te yi gezo ax ax Karwan diçe zü Şare mi ni dür Beje bav ü de Yara çav li re Eze bem,bem ü bem We bete ew roj (Çeşmeler akıyor Kervan gidiyor Geride bir şey kalmadı Umut,ateş ve duman Ve gezgin bir rüzgar Uykudan uyandırmışlar Küllenmiş derin anıları Ağlamaklı gözlerin Ballı dudakların Kervan hızla gidiyor Uzaktaki kentime Söyle anne ve babaya Yol gözleyen sevgiliye Geleceğim O gün gelecek) |
Bir yuruyus eylediler sabahtan
Ilgıt ılgıt kan gidiyor loy loy Bir yürüyüş eylediler sabahtan Ilgıt ılgıt kan gidiyor loy loy Dayan dizlerim dayan Ağla gözlerim ağla Namlu puşt olmuş at ayağı puşt Vay anam vay vay bu belalı başımla ben nere gidem Vay anam vay vay bu belalı başınan kime ne diyem Ya derdime derman, ya derdime derman, ya derdime derman Ya katlime ferman Of anam of of bu belalı başımla ben nere gidem Vay anam vay vay bu belalı başınan kime ne diyem Ya derdime derman, ya derdime derman, ya derdime derman Ya katlime ferman Ay bu nasıl devran, ay bu nasıl devran 28 nisandı yavru hey Ham meyvayı kopardılar dalıdan Vay anam vay vay bu belalı başımla ben nere gidem Vay anam vay vay bu belalı başınan kime ne diyem Ya derdime derman, ya derdime derman, ya derdime derman Ya katlime ferman Of anam of of bu belalı başımla ben nere gidem Vay anam vay vay bu belalı başınan kime ne diyem Ya derdime derman, ya derdime derman, ya derdime derman Ya katlime ferman |
Bir kenar mahalleliyim
Mecburen parasizdir ceplerim Fabrikada satilik sendika Agzimi acsam sokaktayim Bir kenar mahalleliyim Mecburen kavga ederim Markette kopek olduren sarabi Bekcilerle narali gecedeyim Bir kenar mahalleliyim Mecburen kiliksiz gezerim Beyoglunda popa yelken polisler Ruzgarina deger sopa yerim Bir kenar mahalleliyim Mecburen uzaktan severim Ev onlerinde babalar Kizina baksam Cinayet sebebiyim |
Yan yana geçen geceler unutulup gider mi?
Acılar birden biter mi? Bir bebek özleminde seni aramak varya Bu hep böyle gider mi? Suya hasret çöllerde beyaz güller biter mi? Dikenler gögü deler mi? Bir menekşe kokusunda seni aramak varya Bu hep böyle gider mi? Kendine iyi bak beni beni düşünme Su akar yatagını bulur |
Ne çıramız ne lambamız
Karanlık yollarda kaldık Kor kor ateşlerde yandık Çok uslandık, usanmadık Bir rüzgar gibi tarihten geçtiler Neler görüp neleri geçirdiler Aç kaldılar yine dilenmediler Kimdi bunlar, kimdi bunlar, kimdi Kara perçemleri türkü türküdür Hiç değiller onlar insan gülüdür Dediler ki düşünmenin günüdür Kimdi bunlar, kimdi bunlar, kimdi |
yol parası veremedim diye
bu daglari bana deldirler bu yolları bana açtırdılar hacizlere gitti suna gibi geçimine oy meri kekligim oy meri kekligim nedir cektigim nedir cektigim nedir cektigim nedir cektigim kore daglarinda tabakam kaldı mahpus damlarinda özgurlüğüm of meri kekliğim nedir cektigim oy meri kekliğim nedir çektiğim nedir çektiğim dut kurusu süpürge tohumu yediğimiz ve bir godik arpa için sivas kapılarından döndüğümüz günleri defeyledik hey meri kekliğim oy meri kekliğim nedir çektiğim. |
ÇAĞILDAYAN
Karanlık bir mağarada sanki Sabahlıyorum her gece Ölmekten kötü ah, her gece Düşünmek memleketi uykuda Uyur uyanık, ama uykuda Çoğaltan sözler söylesek Çağıldayan eski zaman şarkıları Duyulur mu, duyulmaz mı? Dilimizden düşürmesek hiç Şarkısını, asi o aşkın şarkısını. Susmuyorum dipte, kuyuda Susmuyorum acılar alsın beni Dilim lal olsun, yansın, lal olsun Sen uyur uyanıkken, uykudayken Günlerimiz yürünemezken kirden Bu karanlık, bu kâbus, bu mağara Beynimi boşaltıyor günlerinize Kokuşmuş kusmuk gibi beynim Boşalıyor, bomboş günlerinize Ama ne fayda, memleket uykuda Dinmiyor içimdeki sızı n***8217;apsam Kahkahalarınız geçiyor kederimden Fareler gözyaşları içinde geçiyor Susmuyorum, söylüyorum durmadan Çağıldayan şarkısını yalnız insanın. Susmuyorum acıda ve yalnızlıkta Susmuyorum hiç! Karanlıkta, şerde Tüten ocağım, hiç sönmeyen lambam Ah***8217;ım, umutsuzluk içindeki şiirim Söyleyen ağzı ol! Bu solgun halkın |
ŞEHİTLER (Nazım HİKMET) 1959
Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri, mezardan çıkmanın vaktidir! Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri, Sakarya'da, İnönü'nde, Afyon'dakiler Dumlupınar'dakiler de elbet ve de Aydın'da, Antep'te vurulup düşenler, siz toprak altında ulu köklerimizsiniz yatarsınız al kanlar içinde. Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri, siz toprak altında derin uykudayken düşmanı çağırdılar, satıldık, uyanın! Biz toprak üstünde derin uykulardayız, kalkıp uyandırın bizi! uyandırın bizi! Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri, mezardan çıkmanın vaktidir! |
BOMBA
Kavruluyor çocukluğum Ablam, Koşarken birbaşıma. Canımdan can çıkıyor Yosun kokulum. Çöl rüzgarım Duman renklim. Denizim tutuşmuş, Sağ yanımda bir bomba Yanıyor oyuncaklarım. Madem geldik Arayalım yeşilin En yeşilini. Seraplar yol göstersin Kıyıda, yaylada ,ormanda Suyun en akar olanını. Madem sormadı bize kimse Ateşi ister misin diye Sol yanımda bir bomba Dağlandı düşlerim anne. İlk selamını vermişler Derler Binlerce tanrı burada. Binlerce dedem Binlerce yıl basamağının Dibinde Vururken çomağını çeliğine Kaldırmış hep ellerini Hep düşmüş dizüstü Hep başı yerde. Şimdi tam önümde bir bomba Seyreder bakarkör tanrılar Beni de onu da. Belli ki Koklayarak büyüdüğüm Kumdan kalelerimin Bağlarını Kanla suluyorlar baba. Şimdi ardımda bir bomba Emzikte bir kuzu Anasını arıyor orada. Bu güzelliğin Bu sevmenin Bu doğrulmanın yerden Havasında bir şeyler var Bir şeyler, Bilemediğim. Gözünde göz olmadığım amca. Sokağında koşmadım Camına taş Kış demedim çocuklarına. Düşman olmuş bulutlarım. Her yanım bomba. Artık çarpmayan kalbim Armağanımdır insanlara. Koynumdaki Son çiçek de Kan gölünde büyümüştür. Yan yana Yana yana Elin elimdedir abla. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:32 . |